Monday, 7 January 2019

Perbezaan Soya Biasa dengan Soya ESP Shaklee


Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol.
Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan.
Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Shaklee menggunakan Protein Soya bukan GMO dengan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik.
Daripada benih sehinggalah kepada penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.
Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi.
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.
Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan 14g soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

Keistimewaan Energizing Soy Protein Shaklee.
 1. Esp dibuat daripada kacang soya yang benar-benar semulajadi, iaitu kacang soya yang tidak diubahsuai genetiknya (non-GMO) sejak dari penghasilan biji benih sehinggalah dituai dan diproses menjadi ESP. Manakala produk soya komersial lain termasuk kacang soya yang dibeli di pasar adalah kacang soya yang telah diubahsuai genetiknya supaya cepat membesar (sama seperti penghasilan ayam daging).
 2. Kacang soya non-GMO adalah rendah lemak dan bebas kolestrol. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif. Kacang soya biasa yang diubahsuai genetiknya pula mengandungi bahan-bahan aktif yang tidak dapat menghasilkan tenaga yang mencukupi untuk tubuh badan manusia malah membahayakan.
 3. ESP membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim serta hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Soya biasa tidak membantu walaupun diminum dalam kuantiti yang banyak kerana perubahan pada genetik soya itu. Apatah lagi mengekalkan paras gula dalam darah apabila kandungan gula dalam soya itu sendiri sudah pun berlebihan daripada apa yang diperlukan oleh tubuh badan.
 4. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1g dan tidak mempunyai laktosa bagi memastikan kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Soya biasa pula mengandungi laktosa yang tinggi dengan gula berlebihan dalam setiap pek.
 5. Yang paling penting tiada pengawer,perasa, pemanis dan pewarna tiruan selain mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8g karbohidrat untuk tenaga.
7 Kriteria Perbezaan ESP dan Soya Biasa.No.1    Kacang soya untuk ESP itu sendiri tumbuh membesar secara organik. 


 • Kenapa mesti ditanam secara organik? Ia adalah kerana penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Kajian telah membuktikan bahawa ada hubungkait antara kanser dan nitrat. Jadi amatlah penting pestisid, fungisid dan herbisid tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya.No.2    Kacang soya untuk ESP adalah non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik)


 • Walaupun kos penghasilan melalui kaedah genetik adalah jauh lebih rendah tetapi Shaklee tetap dengan penghasilan bukan secara genetik dan ianya disahkan melalui Identity Preservation Program.


 • Seorang saintis dari Brazil  (Dr. Louis J. Pribyl) menegaskan kajiannya bahawa apabila genetik baru dimasukkan ke dalam tumbuhan, maka toksin akan dibina tanpa disedari!

No.3    Mengandungi 9 asid amino penting.

 • Protein perlu mengandungi 9 asid amino penting. Tubuh badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim.
 • Jika salah satu asid amino penting ini tiada, sistem imun boleh menurun sebanyak 30%, di samping banyak fungsi tubuh badan tertangguh atau terhenti terus.
No.4    

Dalam proses pembuatan serbuk soya, kepingan soya hendaklah dicuci dan dibersihkan dengan air, bukan alkohol yang memusnahkan kandungan isoflavon sehingga 88%!Padahal isoflavon ini yang diperlukan untuk mengurangkan risiko mendapat kanser paru-paru dan sebagainya.
Isoflavon juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

No.5 • Bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ada terkandung dalam soya mentah.
 •  Kekurangan bahan-bahan ini di dalam tubuh badan boleh mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan menurun dan sindrom resah (restless leg syndrome).
 • Carilah satu jenama soya selain ESP yang mampu membuat proses pengasingan dengan mengekalkan soya dalam keadaan mentah, yang mampu mengekalkan kandungan asid amino dan isoflavon yang sensitif haba pada tahap yang paling tinggi dan dalam masa yang sama tidak mengasingkan bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ini.


No.6
 • Proses pembuatan protein soya sebaiknya dibuat tanpa pemanasan.
 • Ini kerana asid amino sangat sensitif terhadap suhu yang tinggi.
 • Beberapa kajian mendapati memanaskan protein telah terbukti memusnahkan 50% daripada asid amino.
 • Individu yang secara berterusan mengambil diet tanpa asid amino penting ini akan mengganggu perkembangan otak dan hormon serta tisu badan.

No.7
 • Serbuk soya mesti mempunyai kalsium yang tinggi, kerana sifatnya yang sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. 
 • Kebanyakan serbuk soya tidak mengandungi kalsium 

Jadi sekarang anda dah clear tak apa bezanya ESP Shaklee dengan minuman kacang soya lain di pasaran?
Tepuk dada tanya selera..
Berminat dengan ESP Shaklee boleh terus order dengan Ainur ya, pengedar Shaklee pilihan anda :)

012-3960516
012-3960516
012-3960516

No comments:

Post a Comment