Sunday, 12 May 2019

Selamat Hari Ibu 2019


Selamat hari ibu buat mak. Walaupun setiap hari adalah hari yang istimewa buat mak tapi hari ni nak juga join the crowd buat ucapan :)

Terima kasih mak kerana melahirkan kami adik-beradik, menjaga kami, mendidik kami dengan penuh kasih sayang dan sentiasa memberi sokongan penuh kepada kami dalam apa jua yang kami lakukan. Terima kasih juga untuk semua doa mak untuk kejayaan kami di dunia dan akhirat. Moga Allah makbulkan semua doa-doa mak kerana sesungguhnya janji Allah doa ibu tiada hijab.

Kami semua sayang mak dan ayah, Lillahi Ta'ala. Kami sentiasa doakan mak dan ayah dikurniakan kesihatan yang baik, usia yang berkah, bahagia bersama kami semua, dimakbulkan semua doa dan dipermudahkan segala urusan di dunia dan akhirat.

Mak dan ayah lah syurga kami di dunia. WE LOVE YOU MAK & AYAH.



Ainur,
Pengedar Shaklee Melaka yang penyayang.
012-3960516


Wednesday, 8 May 2019

Apa Itu Makan Secara Sihat.

Makan secara sihat ialah makan mengikut piramid makanan.


Piramid Makanan Malaysia

Kalau time nak makan tu, dengan perut lapar, mampukah anda ingat piramid makanan ini?

Bagi mereka yang mempunyai ingatan yang bagus, mungkin akan ingat kan.
Tapi ianya agak susah untuk kita buat. Betul?

Jadinya, cara yang paling mudah untuk kita pastikan portion makan secara sihat ini ialah dengan cara SUKUSUKU SEPARUH.


Pinggan sihat Malaysia, SukuSukuSeparuh.

Suku yang pertama : 

Karbohidrat - terdiri daripada nasi, mi, roti, ubi, oat.


Suku yang kedua : 

Protein - terdiri daripada ikan, ayam, daging, kekacang.

Separuh seterusnya : 

Sayuran dan buah-buahan - sekiranya mengikut portion bersamaan 3 mangkuk sayuran dan 2 mangkuk buah-buahan.



94% dari rakyat Malaysia tidak mencapai saranan pengambilan buah dan sayur. Sebab tu ada masalah Obesiti dan Overweight.

Takut!

Jadinya, ambil peluang di bulan Ramadhan ini untuk kita sama-sama ubah corak pengambilan makanan kita.

Moga istiqamah.

Saya nak share tips bagaimana nak kawal pengambilan makanan kita di buffet ramadhan, kenduri kahwin, kantin atau majlis-majlis dengan hidangan buffet. Caranya ambil makanan secara terbalik atau melawan arah susunan biasa.

Dimulai dengan buah dahulu, sayur, protein dan last sekali karbohidrat.

Semoga membantu.



Ainur,
Pengedar Shaklee Melaka.
012-3960516.

Tuesday, 23 April 2019

Cara Tukar Domain blogspot.com Kepada .com

Alhamdulillah segala proses tukar domain dipermudahkan. Berpandukan step dari blog kat Put, berjaya juga Ainur buat sorang-sorang malam kelmarin. Terkial-kial juga sebab interface da berubah :P

Jadi Ainur nak share pulak step baru yang Ainur buat kalini.

Langkah-langkahnya seperti berikut :

1. Login akaun blogger. Dari Dashboard > Setting > Basic. Klik pada 'Setup a 3rd party URL for your blog'.


2. Masukkan domain yang anda telah beli dalam format www.(domain anda).com, kemudian 'Save' 


3. Satu notis berwarna berbunyi 'We have not been able to verify your authority to this domain' akan muncul. Jangan risau. Itu adalah normal untuk kali pertama apabila anda masukkan domain.

Screen shot. Kerana anda akan perlukan maklumat tersebut dalam akaun GoDaddy nanti.


Ok, sekarang login akaun GoDaddy anda.
Akan tertera My Product.



4. Klik DNS. 

5. Klik 'Add' dan pilih CNAME.




                                  


Masukkan xxxxxxxx pada ruangan 'Host' dan xxxxxxx.dv.googlehosted.com pada ruangan 'Points To'.

Edit CNAME sedia ada di bahagian RECORD dengan menukarkan simbol '@' di ruangan value kepada ghs.google.com.

Setelah selesai, semak semula data yang anda masukkan tadi di ruangan CNAME.


Balik semula ke akaun blogger anda. Kadang kala proses pertukaran domain mengambil masa 24 jam. Tetapi kes Ainur semalam, lepas selesai masukkan data di GoDaddy, Ainur check di akaun blogger dah siap dah. Cepat kan? 

OK, kita sambung semula.

6. Masukkan semula domain ke akaun blogger seperti di langkah 1 dan klik 'Save'.


7. Selepas 'Save', paparan seperti ini akan muncul. Sekiranya notis berwarna merah pada awal percubaan tidak muncul, ini bermakna anda telah BERJAYA! Yeayyy..

Tick pada kotak Redirect
                                                      

8. Klik 'Edit' dan tick pada 'Redirect'.

Tahniah! Anda telah berjaya menukar domain blogspot.com anda kepada .com!


Dalam bergembira tu, jangan lupa untuk semak 'Tetapan Auto Renew' dalam akaun GoDaddy anda untuk mengelakkan pemotongan duit dari akaun anda secara automatik apabila tiba masanya. Caranya adalah seperti berikut : 

1. Account Setting > Renewal & Billing > tick kotak di sebelah nama domain anda dan klik button 'Cancel Renewal'. 

                                     

Settle dah! Tak perlu gusar lagi. Cuma kena set reminder sendiri je untuk renew sebelum tamat tempoh. Kadang-kadang untuk renew pun ada promo code tau. Jimat sikit duit :P

OK! Semoga entri kali ini dapat membantu anda. Selamat berjaya dan happy blogging!








Saturday, 20 April 2019

Amalan-amalan Malam Nisfu Sya’ban

Malam ini…

Jangan lepaskan peluang minta apa saja hajat kita kerana…hari ini 20hb.April 2019 adalah malam Nisfu Syaaban (sebaik sahaja masuk maghrib)

Malam Nisfu Syaaban; Allah mendengar doa kita tanpa hijab, malaikat turun ke langit dunia. Mencari siapa yang banyak dosa, melihat siapa yang mohon rezeki, mendengar rintihan orang yang ditimpa musibah. Oleh itu...

1- siapa yang banyak dosa; minta ampun

2- siapa yang rezeki sempit; minta rezeki

3- siapa yang ditimpa musibah; mohon dipermudahkan urusan

🌷Kerana.. pada mlm ini Allah melihat dan mencari para pendosa yang mohon taubat

🌷Kembalilah kepada Allah dalam keadaan sudah bertaubat dan Allah redha dengan kita

🌷Waktu akhir zaman banyak kematian mengejut

🌷Malam yang dikabulkan segala doa.

🌷Tawaran hebat pada malam nisfu...Diampunkan dosa walaupun sebanyak bulu2 dibadan kambing.

🌷Payahnya kita nak bertaubat sebab terbeban dengan banyaknya dosa.

🌷Masuknya waktu maghrib petang 14 Syaaban hingga subuh 15 Syaaban. 

Di sini dinyatakan kelebihan malam nisfu Syaaban sebagaimana sabda Nabi saw,

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا كَانَ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا، فَإِنَّ اللهَ تَعَالَى يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ: أَلاَ مُسْـتَغْفِر فَأَغْفِر لَهُ، أَلاَ مَسْتَرْزق فَأَرْزُقهُ، أَلاَ مُبْتَلى فَأُعَافِيه، أَلاَ كَذَا، أَلاَ كَذَا حَتَّى يَطلعُ الفَجْر.

Yang bermaksud, Rasulullah saw telah bersabda: 

"Apabila tiba malam Nisfu Syaaban maka kamu hidupkanlah malamnya dan kamu berpuasa di siang harinya, sesungguhnya Allah turun (hampir) padanya dari terbenam matahari ke langit dunia dan berfirman: Sekiranya terdapat orang yang memohon keampunan maka Aku ampunkannya, sekiranya terdapat orang yang meminta rezeki maka Aku beri rezeki kepadanya, sekiranya terdapat orang yang ditimpa bala maka Aku sejahterakannya, sekiranya begitu… sekiranya begini… sehinggalah terbitnya fajar." ( Riwayat Ibnu Majah)


Dianjurkan :

❤️ Membaca SURAH YASSIN sebanyak tiga (3)x.
a. Surat Yassin yang pertama dibaca utk memohon panjang umur dan ketaatan/ketaqwaan serta dapat istiqomah kepada Allah SWT.

b. Surat Yassin yang kedua dibaca utk memohon diluaskan rezeki yg halal dan menolak bala.

c. Surat Yassin yang ketiga dibaca untuk memohon ditetapkan Iman Islam sampai akhir hayat.

❤️ Berdoa secara KHUSYUK meminta apa2 yang tersirat dalam hati, ini kerana Malam Nisfu Syaaban adalah MALAM yang sangat IJABAH utk dikabulkannya semua doa2 dan hajat2 yang diinginkan.

Bila disebarkan, maka Anda akan membuat beribu-ribu manusia berdzikir kepada Allah SWT.
Aamiin, Aamiin, Aamiin

Yaa Rabbal Aalamiin.

Utk saudara maraku semua semoga dimanfaatkan...